Příprava na vyšetření
kyseliny vanilmandlové a kyseliny hydroxyindoloctové
Příprava na vyšetření:
Kyselina vanilmandlová
(VMA)
·
2-3 dny před sběrem moče je potřeba
vyvarovat se těchto potravin: káva, čaj, kakao, čokoláda, vanilka, citrusové
plody, banány, ořechy, ananas, rajčata, avokádo.
·
Při stanovení VMA mohou interferovat
některá léčiva, např. léky obsahující acetylsalicylovou kyselinu
(aspirin), preparáty s alfametyldopou, anileridin, bromosulphalein,
glyceryl quaiacolate, isoproterenol, mephenesin, methocarbamol, nalidixic acid,
oxytetracyklin, penicilin, phenazopyridin, PSP apod.
Kyselina hydroxyindoloctová
(5‑HIO)
·
2-3 dny před sběrem moče je potřeba se
vyvarovat těchto potravin: čokoláda, citrusové plody, banány, ořechy, ananas,
rajčata, avokádo, rybíz, švestky, angrešt, meloun, dýně.
·
Při stanovení 5‑HIO mohou
interferovat některá léčiva, např. Methokarbamol (Traumacut), Mephesin
(Reoxyl).
Zahájení sběru moče
·
Ráno v 6:00 hod. se vymočíte do WC
– tuto moč nesbírejte.
·
Teprve od 6:00 hod. sbírejte veškerou moč
do sběrné nádoby až do rána následujícího dne, kdy se
přesně v 6.00 hod. vymočíte naposledy a tuto moč přidáte
do sběru jako poslední. Při sběru močíte také před stolicí,
abyste zabránili ztrátě moče.
·
V případě chyby či nedodržení
časového intervalu zapište toto na papír a vezměte s sebou
do laboratoře. Moč ukládejte během sběru i po něm na chladném
místě, nejlépe v ledničce při teplotě 4‑8 °C.
·
Po ukončení sběru dopravte tentýž den
ráno sběrnou nádobu s močí/24 hod. do laboratoře Oddělení klinické
biochemie ON Příbram, a.s., budova F, 1. patro, boční vchod.
·
Láhve se sbíranou močí označte svým
jménem, rodným číslem a datem sběru.
Děkujeme za spolupráci,
Oddělení klinické biochemie Oblastní
nemocnice Příbram, a.s.